BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, February 22, 2015

"Rezeki masing-masing"

"Ni la bilik Along..." Along senyum sambil susun barang-barang.

Aku perati keliling. Size bilik ada la dalam 3m x 2.5m. Aku pon tak berapa sure, yang penting, tak besar. Personal belonging tersusun elok, semuanya atas lantai. Hujung bilik ada al-Quran besar atas bantal.

Terngiang-ngiang kata-kata along dalam kereta tadi,

"Along sehari makan kat tempat kerja je, sekali. Jimat sikit, lauk dia murah..malam kalau lapar Along makan roti ke..Along letak sardin..(ketawa)..tak pon..biskut kering tu along cecah nescafe..kenyang."

Aku cuba cari tilam..tak jumpa. Ataupun tak terjumpa sebab mata aku dah berkaca-kaca. Aku keluar jap, kesat air mata.

"Adui, tanak stop pulak dah...." air mata makin laju, aku kesat laju-laju tanak bagi Along nampak. Tarik nafas sikit, cuba buat rilek.

"Tu nak limau tu amek la.."

"Eh takpela long..Huda bukannye makan sangat limau..(tipu)"

"Eh amek lah..bagi budak2 rumah." Terus dia hulur ke tangan aku dua biji.

Aku tunduk je. Puas tahan air mata. Aku keluar bilik. Buat-buat tengok 'ruang tamu' yang ada tiga bilik lain.

"Ni budak-budak ni takde sunyi je rasa.."

Kali ni tak boleh tahan. Jatuh air mata. Terfikir pasal call dia yang kadang-kadang aku jawap acuh tak acuh. Dia call nak bersembang, bukannye lama pon (sebab credit tak banyak). Mungkin time tu dia rasa lonely sangat, tu dia call. Ya Allah serba salahnya aku rasa..

"Along selalu doa untuk abang Adi, semoga dia jumpa jodoh..jangan jadi macam Along. Kadang sampai nangis Along doakan dia Huda.."

Allah..terngiang lagi dialog dalam kereta tadi.

Kuatnya along, in spite of all the hardship, dia masih mampu senyum, masih mampu memberi.


Memang betul kan org cakap,


"Allah gives His toughest battles to His strongest soldiers."


Habis kemas barang, Along iring aku ke kereta. Dia hulur satu bungkusan. Dia peluk aku. Dia pesan,

"Jangan nangis. Bawa kereta elok-elok. Huda kerja rajin-rajin..jangan jadi macam Along.."

That last sentence really broke my heart.



* * * * * * * * 



" Nah, buat bancuh air.." 




Monday, November 26, 2012

Kita vs. Syaitons

"Setiap bencana yang menimpa di bumi dan yang menimpa dirimu sendiri, semuanya telah tertulis dalam kitab (Lauh Mahfuz) sebelum Kami mewujudkannya. Sungguh, yang demikian itu mudah bagi Allah." [57:22]

Q: Kalau semua benda Allah dah tetapkan, kenapa kita still di'blame' atas dosa yang kita buat? Bukan ke itu tak adil? Bukan ke kita cuma ikut aturan Allah?

A: Sebenarnya, Allah merealisasikan sesuatu tu ATAS PILIHAN KITA SENDIRI. Yes, kita didatangkan ilham (oleh Allah / Malaikat / Nafsu / Syaitan) untuk buat kebaikan atau keburukan, pahala atau dosa. Tapi, pilihan tu terletak pada tangan kita sendiri. KITA YANG PILIH, nak buat atau tak. Dan apa yang kita bakal buat tu, semuanya dah dalam pengetahuan Allah (sebab Allah kan Maha Mengetahui). So, itulah yang tercatat dalam Lauh Mahfuz. Kiranya, bila kita melakukan sesuatu dosa tu, kita sedang mengikut ketetapan Allah ATAS PILIHAN KITA SENDIRI.

Bercakap pasal 'ilham', ilham ni mcm yg kita tau, datang dari 4 sumber.

1. Allah : bilamana kebaikan yg kita nak buat tu dtg secara membuak-buak (STRONG feeling).
2. Malaikat: bilamana kebaikan yang kita nak buat tu adalah sebab bisikan sesuatu.
3. Nafsu: bilamana keburukan yang kita nak buat tu adalah sebab nafsu sendiri.
4. Syaitan: bilamana keburukan yang kita nak buat tu adalah sebab bisikan sesuatu.


Contoh ilham yang dtg dari syaitan: Ada org mintak duit untuk program derma. Kita ada RM1 dgn RM5. Kita nak bagi RM5 dahni, tiba-tiba kita terdetik,
'Sayanglah nak kasi RM5, baik RM1 je. Kalau aku kasi RM1, org lain kasi RM1, kumpul-kumpul byk jugak jadinya nanti.'
Ada certain org akan go with RM1 sebab rasa lagi ikhlas bila hulur RM1. Tapi menurut pendapat sorg kakak ni, sebenarnya the best solution utk situasi ni adalah, bagi je RM5 walaupun berat hati. Biarlah kurang ikhlas. Sebabnya, kalau sekali ni kita kalah dengan bisikan syaitan tu, the next time, syaitan akan hasut kita kpd benda yg lebih teruk lg sbb dia tau kita sng kalah. Lagi satu, kalau nak cerita pasal ikhlas, ikhlas tu kan boleh dipupuk. Doalah pada Allah, Allah akan bantu bila niat kita baik. Mungkin awal-awal kita rasa berat, tapi lama-lama nanti, mungkin nak hulur RM10 pon kita rasa ringan je. Tapi papehal pun, bila nak derma ke apa, ikutlah kemampuan, jangan sampai memudaratkan diri sendiri :)

So, 2 benda yg nk disimpulkan dr post ini adalah;

  • Disebabkan dekat akhirat nnt kita bakal bersalah atas perbuatan kita sendiri, jomlah sama-sama kita decide lebih carefully tentang apa je pilihan yang kita bakal buat. Doa pada Allah untuk kasi kita lebih cenderung memilih kepada kebaikan. Allah tu dekat sangat dengan kita. Nak buat decision ttg the simplest things pon, mintak je petunjuk drpd Dia.

"Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu (Muhammad) tentang Aku, maka sesungguhnya Aku dekat, Aku kabulkan permohonan orang yang berdoa apabila dia berdoa kepadaKu. Hendaklah mereka itu memenuhi (perintah)Ku dan beriman kepadaKu, agar mereka memperoleh kebenaran." [50:16]


  • Makin kita cuba dekat pada Allah, makin kita cuba buat kebaikan, syaitan lagi kuat menghasut kita. Sebab tu kadang-kadang kita tengok, org lagi warak, lagi alim boleh buat dosa lagi teruk drpd kita yang biasa-biasa ni. So, untuk sentiasa menjauhkan diri drpd syaitan, eloklah kita amalkan doa ni (Surah al-Mu'minuun; 97,98)


Click to enlarge ;)

InsyaAllah tu je kot setakat ni. Dulu diri sendiri pun prnh terfikir soalan yg sama. So, bila dgr jwpn ni rasa excited gilaa nk sharing :D Kalau pernah dgr or prnh baca from mana-mana, ambillah ini as a reminder. Post ni adalah untuk ingatan diri sendiri juga. Kalau ada salah silap mohon tegur, mohon betulkan. Semoga kita sama-sama mampu perangi nafsu sendiri, perangi syaitan. Ke arah yg menjadi muslim yg lebih baik! Amiin :)


Friday, July 27, 2012

Sampaikanlah, walau hanya satu ayat.

"Dan hendaklah kamu memohon ampunan kepada Tuhanmu dan bertaubat kepadaNya,
nescaya Dia akan memberi kenikmatan yang baik kepadamu sampai waktu yang telah ditentukan.
Dan Dia akan memberikan karunia-Nya kepada setiap orang yang berbuat baik.
Dan jika kamu berpaling, maka sungguh, aku takut kamu akan ditimpa azab pada hari yang besar (Kiamat)." [11:3]


Aku pernah dengar orang cakap, bisikan syaitan tu boleh diibaratkan macam sudu yang mengacau secawan kopi; bila kita keluarkan sudu tu, kopi tu masih berpusing perlahan-lahan ikut arah yang kita kacau tadi.
Macam keadaan kita sekarang lah, walaupun syaitan sedang dibelenggu, hasutan-hasutan dia yang dulu-dulu tu, mungkin ada terlekat dekat hati kita. Contohnya, kita tau yang bulan Ramadhan ni, segala amalan yang kita buat, pahala dia berlipat ganda dari bulan-bulan biasa. TAPI, kita masih bazirkan masa dekat benda-benda yang tak berfaedah sebab kita dah biasa macamtu. Contoh lain, kita tau, puasa ni bukan sekadar tahan lapar dan dahaga, kita kena pelihara hati dan lidah dari benda tak elok jugak. TAPI, kita masih mengumpat, mencarut. Sebab mind kita dah diset yang 'benda-benda ni semua no big deal'.

Aku hampir tertulis 'sekarang ni kita ada DUA pilihan; sama ada untuk stay macamtu, ataupun ambil peluang untuk baiki diri.' tadi.
Tapi lepas fikir-fikir balik, 
SIAPA YANG AKAN PILIH PILIHAN PERTAMA bila SEKARANG adalah WAKTU TERBAIK untuk berubah, berhijrah, bertaubat?! SEKARANG ni lah masa untuk kita pegang sudu kita sendiri, kacau slow-slow, berjinak-jinak buat benda baik. Liat, memang liat, tapi bila lagi? Allah dah bagi peluang elok-elok ni, janganlah kita sia-siakan. Siapa tahu lepas Ramadhan nanti syaitan mungkin kembali dengan lebih power, dengan taktik lagi mantap, dan kita pun tertunduk sebab tak sempat nak asah diri.( نعوذ بالله من ذلك ) 
Soalan lagi penting, SIAPA TAHU KITA SEMPAT HIDUP SAMPAI LEPAS RAMADHAN ATAU TAK? Ajal tak tunggu kita, my friends.

Tak dinafikan, ada sesetengah orang yang mempergunakan Islam hanya sebagai 'trend'. Jujur cakap, aku pun kadang jadi ragu-ragu nak share something Islamic. Takut dipandang serong. Takut dilabel bukan-bukan. Tapi bila fikir balik, wth? Kenapa aku perlu ambil kisah pasal apa yang orang nak cakap? Siapa yang aku nak please sebenarnya? Dia atau orang ramai? Lagipun niat kita, keikhlasan kita, bukannya Allah tak tahu semua tu. Kita tak perlukan approval orang lain pun sebenarnya. So, nasihat aku untuk orang yang sedang berubah, yang tak konfiden or takut dipandang sebagai pengikut trend dsb, chill je. Kalau niat tu betul, Allah akan bantu,   إن شاء الله   :) 

Sebagai penutup, eloklah rasanya aku sertakan quote Imam Ali Ibn Abi Talib, 
“There is always enough light for one who wishes to see.”
Berusahalah, sebab sekecil mana pun usaha kita, Allah itu Maha Melihat.
Berdoalah, sebab seperlahan mana pun suara kita, Allah itu Maha Mendengar.
Bertaubatlah, sebab sebesar mana pun dosa kita, Allah itu Maha Pengampun, Maha Penyayang.
إن شاء الله

Assalamualaikum dan selamat berpuasa! :)


Nota kaki: Hanya meluahkan apa yang terbuku di hati. Sesungguhnya entri ini ditujukan untuk diri sendiri juga buat peringatan bersama. Dipendam lupa, dikongsi berkembang :)